+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρομμύδας Μάριος

Οδοντιατρική

Καούρα και Στοματική Υγεία

Κάθε μέρα ασθενείς επισκέπτονται τα οδοντιατρεία όχι μόνο με ανησυχίες σχετικά με τα δόντια και τα ούλα τους αλλά και με ζητήματα που αφορούν στην γενική τους υγεία. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η οδοντιατρική αφορά πλέον ολόκληρο τον οργανισμό εξαιτίας της αλληλεπίδρασης του στόματος με άλλα όργανα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ καούρας και στοματικής υγείας. Προκειμένου να καταλάβουμε γιατί αυτή είναι μια σημαντική σχέση που πρέπει να γνωρίζουμε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τους παρακάτω 4 συνδέσμους μεταξύ των δύο.

4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που είναι αρκετά διαδεδομένη. Μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακών προβλημάτων, αλλά η πιο κοινή αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος και η οποία έχει επιπτώσεις στην υγεία του στόματος.
Δυστυχώς, το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από καούρες αυξάνεται αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το GERD είναι σε άνοδο, και αν καταλάβει ο οδοντίατρος ότι κάποιος ασθενής υποφέρει από αυτό χρειάζεται να τον παραπέμψει σε γιατρό ώστε να αρχίσει αμέσως τη θεραπεία.

ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΜΑΛΤΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η καούρα μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά οξέα εισέρχονται στη στοματική κοιλότητα. Αν και δεν πάσχουν όλοι όσοι έχουν GERD από καούρες, πάσχουν σίγουρα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία είναι ολέθρια για το σμάλτο των δοντιών. Το οξύ από το στομάχι που είναι πολύ ισχυρό, διαβρώνει τις επιφάνειες των δοντιών και τις μαλακώνει με αποτέλεσμα να φθείρονται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Πάνω στην διαβρωμένη επιφάνεια είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί τερηδόνα πολλαπλασιαζοντας την καταστροφή. Αν τα γλυκά χαλάνε τα δόντια ( γιατί η ζάχαρη μετατρέπεται από τα μικρόβια σε οξύ), φανταστείτε τι γίνεται όταν έχουμε φρέσκο και πολύ ισχυρότερο οξύ από το στομάχι σε επαφή με τα δόντια. Αν κάποιος γνωρίζει ότι πάσχει από καούρες, πρέπει ο οδοντίατρος να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές του στόματος επιρρεπείς στη διάβρωση του σμάλτου όπως οι εσωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών και τα πίσω δόντια της κάτω γνάθου.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΣ

Η καούρα μπορεί να προκληθεί από μια ολόκληρη σειρά καθημερινών γεγονότων και συμπεριφορών, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι το στρες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το στρες μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να προκαλέσουν σημαντική φθορά στη σύγκλειση των δοντιών (τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών που ονομάζεται βρυγμός ή βρουξισμός) . Και οι δύο μορφές του βρουξισμού, ημερήσιος και κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται σε οποιεσδήποτε συνθήκες στρες. Ωστόσο, τα επίπεδα του στρες που συνδέονται με τις καούρες είναι συχνά υψηλότερα. Επομένως το στρες επιβαρύνει τα δόντια και με την καούρα (δηλαδή τα οξέα ) και με το βρυγμό που εξασκεί μεγάλες δυνάμεις στις επιφάνειες των δοντιών.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Μερικοί άνθρωποι δεν πάσχουν από καούρα, αλλά έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι "σιωπηλή". Αυτοί που πάσχουν από σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να μην το γνωρίζουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο οδοντίατρος μπορεί να το διαγνώσει πρώτος. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρώτο σύμπτωμα που θα εμφανιστεί θα είναι η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Επίσης, οποιοδήποτε σημάδι φθοράς της σύγκλεισης σημαίνει ότι είναι ώρα για δράση, χωρίς βέβαια να αποκλειστεί η περίπτωση GERD.

Το GERD είναι μια κατάσταση που έχει ως σύμπτωμα την καούρα. Ο οδοντίατρος εξετάζοντας την κατάσταση του στόματος, μπορεί να σας συμβουλέψει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να διατηρήσετε καλή τη γενική υγεία σας.

Οδοντίατρος

Κρομμύδας Μάριος

  • Λεωφόρος Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 21, 16675
  • 2108983243
  • 6972328262
  • info@kromar.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

6 Αλήθειες για τα δόντια

περισσότερα

Αντιβίωση και αλκοόλ: Τι ισχύει ακριβώς – Τι απαγορεύεται

περισσότερα

6 συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα για ανθρώπους άνω των 50 (και οι λύσεις τους!)

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορθοδοντική και γναθοχειρουργική

περισσότερα

Τα αναπόφευκτα προβλήματα από τη γήρανση των δοντιών

περισσότερα

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου;

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.