- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Med Professionals
Ταξίδια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τι πρέπει να γνωρίζω
Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές πτυχές της καθημερινότητας αλλάζουν και, ως εκ τούτου, στις έγκυες γυναίκες δημιουργούνται συνεχώς ερωτήματα. Ένα κλασσικό ερώτημα είναι:
Μπορεί η έγκυος να ταξιδέψει;
Η ασφαλέστερη περίοδος για ταξίδια είναι το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μεταξύ 14ης και 28ης εβδομάδας) καθώς υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού
Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας αποφεύγοντας την άμεση πίεση στην κοιλιά, περνώντας δηλαδή το κάτω σκέλος της ζώνης κάτω από την κοιλιά. Επιπλέον, συνιστούμε τα ταξίδια να είναι σύντομα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις να κάνετε στάσεις κάθε 1-2 ώρες για να τεντώσετε τα πόδια σας ή να περπατήσετε λίγα λεπτά.
Εάν ταξιδεύετε με σκάφος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε εκ των προτέρων τον θεράποντα γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή ή/και τη φαρμακευτική αγωγή που συνιστάται σε περίπτωση ζάλης.
Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κύηση μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης. Σε περίπτωση λεχωίδας αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια ή πριν από την 7η ημέρα μετά τον τοκετό. Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για την πολιτική κάθε αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τις έγκυες γυναίκες, καθώς ορισμένες από αυτές απαιτούν ιατρικό πιστοποιητικό για να επιτρέψουν το ταξίδι ενώ άλλες περιορίζουν το ταξίδι από τον έβδομο μήνα.
Συμβουλές για εγκύους που ταξιδεύουν
- Αποφύγετε ταξίδια άνω των 6 ωρών. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, συνιστάται να περπατάτε πέντε λεπτά κάθε 1 ή 2 ώρες σε μεγάλα ταξίδια.
- Επιλέξτε άνετα ρούχα που δεν σας σφίγγουν.
- Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, να επιλέξετε θέση στο διάδρομο ώστε να μπορείτε να μπαίνετε και να βγαίνετε από τη θέση σας εύκολα.
- Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, αποφύγετε φαγητό και ανθρακούχα ποτά πριν από την πτήση, καθώς τα παγιδευμένα αέρια του εντέρου προκαλούν ενόχληση. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών.
- Βάλτε τη ζώνη ασφαλείας στο ύψος των γοφών για να αποφύγετε το σφίξιμο της κοιλιάς.
- Να έχετε μαζί σας τα έγγραφα υγείας.
- Όσον αφορά τον προορισμό: αποφύγετε περιοχές με μολυσματικές ασθένειες και υψηλό κίνδυνο μετάδοσης. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη). Ενημερωθείτε για το επίπεδο παρεχόμενης υγείας στης χώρα του προορισμού σας.
- Οπωσδήποτε να ρωτήστε το γιατρό σας ποια φάρμακα να πάρετε σε περίπτωση ζάλης και να τον ενημερώσετε τι φάρμακα σκοπεύετε να πάρετε στη διάρκεια του ταξιδιού και εάν έχουν κινδύνους για την εγκυμοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε εκ των προτέρων τον θεράποντα γιατρό σας και αυτός/αυτή θα σας συστήσει το καλύτερο για την υγεία σας.