- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κωνσταντινίδης Μ. Κωνσταντίνος
Αντιμετώπιση κήλης: Ποια είδη υπάρχουν και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας;
Οι κήλες ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους, όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και εύκολα. Πόσα είδη κήλης υπάρχουν, ποια είναι τα συμπτώματά τους και γιατί η ρομποτική χειρουργική θεωρείται η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;
Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από κήλες, άλλες είναι πιο συχνές, όπως η βουβωνοκήλη και άλλες δημιουργούνται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε, πόσα είδη υπάρχουν και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;
Τι είναι η κήλη;
Η κήλη στην ουσία είναι ένα εξόγκωμα που δημιουργείται στο κοιλιακό τοίχωμα. Το είδος της καθορίζεται αναλόγως το σημείο στο οποίο εμφανίζεται. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι δημιουργείται ένα χάσμα, εξαιτίας ενός αδύναμου σημείου στους κοιλιακούς μυς, μέσω του οποίου περνά μέρος της μεμβράνης που περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα ή μέρος του εντέρου και έτσι σχηματίζεται αυτή η προεξοχή μαλακού ιστού.
Η κήλη συνοδεύεται από έντονο πόνο στο σημείο και στα αίτιά της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η άρση μεγάλου βάρους, ο χρόνιος βήχας, οι πολλές εγκυμοσύνες, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι κήλες από τη στιγμή που θα εντοπιστούν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, καθώς μπορεί να αποβούν μοιραίες για την υγεία μας. Βασικός κίνδυνος είναι η περίσφιξη της κήλης, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του εντέρου ή γενικότερα του περιεχομένου της κήλης, προκαλώντας εντερική απόφραξη και ισχαιμία.
Ποια είδη κήλης υπάρχουν;
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, εμφανίζεται περισσότερο τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες και εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή. Η ομφαλοκήλη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή κήλης. Εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού με τη μορφή μιας προεξοχής και απαντάται συνήθως σε βρέφη, παιδιά μικρών ηλικιών και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από τοκετό.
Η κήλη κοιλιακού τοιχώματος ή κοιλιοκήλη προκύπτει όταν ένα εσωτερικό όργανο μετακινείται από την ανατομική θέση του προς το εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ η μηροκήλη αποτελεί μία διόγκωση που παρατηρείται στο πάνω μέρος του μηρού κοντά στη βουβωνική χώρα, στην ένωση της κοιλιάς με τον μηρό.
Τέλος, υπάρχει η κήλη των αθλητών ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Πρόκειται για μια πάθηση που έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Η πάθηση αυτή προκαλείται από τη σταδιακή αποδυνάμωση του οπισθίου τοιχώματος της βουβωνικής περιοχής, με αποτέλεσμα συνήθως τη δημιουργία μιας μικρής λοξής βουβωνοκήλης που δεν είναι εμφανής κλινικά. Σε γενικές γραμμές, το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών αποτελεί τον πιο συχνό λόγο χρόνιου πόνου στους αθλητές.
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κήλης;
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι θεραπείας, από την κλασική χειρουργική μέχρι την Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Χειρουργική. Η Ρομποτική Χειρουργική στην ουσία αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της Ιατρικής Χειρουργικής και αποτελεί την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Επιτρέπει την αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών με ακρίβεια χιλιοστού. Κατά τη διενέργεια μίας χειρουργικής επέμβασης με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci®, ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό με ακρίβεια, ασφάλεια και απίστευτη αποτελεσματικότητα.
Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η εκμηδένιση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η άμεση αποθεραπεία, η αποφυγή τραυματισμού των ιστών και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού οι τομές που γίνονται έχουν μέγεθος λίγων εκατοστών.
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, με τον ίδιο να αποτελεί τον θεμελιωτή της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 3.000 επεμβάσεις ρομποτικής και 16.500 επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.