+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
 • ΑΡΧΙΚΗ
 • >
 • BLOG

SUCCESS STORIES

Οι μεγάλες καινοτομίες των Ελλήνων Γιατρών

Ρομποτική da Vinci Προστατεκτομή: Η Καθιερωμένη Ατραυματική Λύση του Προστατικού Καρκίνου

Με ασυναγώνιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα που ξεπερνά ακόμα και τα πιο επιδέξια ανθρώπινα χέρια, το ρομπότ da Vinci έφερε επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη διασφαλίζοντας το βέλτιστο δυνατό χειρουργικό αποτέλεσμα με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος στους άνδρες  μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περίπου το 15% του Ελληνικού ανδρικού πληθυσμού θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η αντιμετώπιση είναι συνάρτηση του σταδίου και της επιθετικότητας του καρκίνου, καθώς επίσης της ηλικίας και τη γενικότερης κατάστασης υγείας του ασθενή.

Εάν ο καρκίνος του προστάτη ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Ωστόσο, επειδή ΔΕΝ εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα  είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όλοι οι άντρες άνω των 45 ετών να εξετάζονται από τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ τους μια φορά ετησίως.

Ο εντοπισμός του καρκίνου του προστάτη γίνεται έπειτα από βιοψία. Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία εκλογής είναι η ριζική προστατεκτομή και αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη με τα περιβλήματά του, τις σπερματοδόχους κύστεις και τους σπερματικούς σπόρους.

Νέοι θεραπευτικοί ορίζοντες

Η εν λόγω επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με το κλασικό «ανοιχτό» χειρουργείο. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον νέοι τρόποι εφαρμογής της τεχνολογίας στην ιατρική, οι οποίοι προσφέρουν στους ασθενείς με καρκίνο, ενεργό και παραγωγική ζωή μετά το χειρουργείο.

Η Ριζική Προστατεκτομή με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci αποτελεί την τελευταία λέξη της χειρουργικής, καθώς διασφαλίζει το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα πραγματοποιώντας ελάχιστα επεμβατικά τη ριζική αφαίρεση του προστάτη.

Η ομάδα του Δρ. Παρδαλίδη ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την τεχνική αυτή στην Ελλάδα.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε ένα υψηλής τεχνολογίας ρομποτικό χειρουργικό σύστημα με βραχίονες, το οποίο βοηθά το χειρουργό να βλέπει ζωτικά ανατομικά σημεία πιο καθαρά, χάρη στη μεγέθυνση έως και 15 φορές που προσφέρει το σύστημα με την τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) όραση.

Το ρομπότ Da Vinci εξομοιώνει τις κινήσεις του ανθρώπινου χειρουργικού χεριού με ακρίβεια χιλιοστού. Ως εκ τούτου, μεταφέρει τις κινήσεις από το χέρι του χειρουργού με απόλυτη ακρίβεια στα μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία που βρίσκονται μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς η ριζική προστατεκτομή απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, λόγω της  ανατομικής θέσης που έχει ο προστάτης στο σώμα. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η καταστροφή των νεύρων για τη στυτική λειτουργία.

Ρομποτικά… «οφέλη»

Η κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση απαιτεί τομή περίπου 30 εκατοστών. Συγκριτικά,  η Da Vinci προστατεκτομή είναι ελάχιστα τραυματική!

Το ανοικτό χειρουργείο συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια αίματος, παράταση του χρόνου ανάρρωσης και επιστροφής στη φυσιολογική δραστηριότητα και ενίοτε από ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία.

Ειδικότερα, η Da Vinci προστατεκτομή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή, όπως:

 • Επέμβαση χωρίς τομές,
 • Μικρό χρόνο νοσηλείας (24-48 ώρες),
 • Ελάχιστο πόνο,
 • Μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης,
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική μετάγγιση,
 • Ταχύτατη ανάρρωση από την επέμβαση,
 • Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα,
 • Βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα,
 • Εγκράτεια ούρων,
 • Διατήρηση στυτικής ικανότητας.

Στο ρομποτικό σύστημα da Vinci ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ κάθε χειρουργικός χειρισμός να πραγματοποιείται με άμεση παρέμβαση του χειρουργού. Το ρομποτικό σύστημα ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί ΟΥΤΕ να πραγματοποιήσει επέμβαση χωρίς την εντολή του χειρουργού.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η επιλογή χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci και ειδικότερα στη μέθοδο της da Vinci ριζικής προστατεκτομής.

Ουρολόγος

Παρδαλίδης Νικόλαος

 • Πλάτωνος 6, 15234
 • 2106853527
 • npardali@otenet.gr
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.