- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
Βιογραφικά
Πράπας Σωτήριος, ΜD, FECTS Καρδιοχειρουργός
Καρδιοχειρουργός
Πράπας Σωτήριος
- Λεωφόρος Μεσογείων 107, Αθήνα 11526
- 2106972877
- 6932 223330
- sotiriosprapas@gmail.com
Γεννημένος στο Συκούριο της Λάρισας το 1954, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Καρδιοχειρουργική υπό τον Καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου στο “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” Θεσσαλονίκης. Πριν ηγηθεί της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του “Ερρίκος Ντυνάν”, την οποία ο ίδιος οργάνωσε το 2001 και έκτοτε διευθύνει, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Brompton” του Λονδίνου για μία διετία και εργάστηκε ως Επιμελητής στο “Ωνάσειο Κ.Κ.” για μία οκταετία.
Είναι πρωτοπόρος της τεχνικής πάλλουσας καρδιάς για εγχει- ρήσεις Bypass και αναγνωρίζεται μεταξύ των κορυφαίων στη μέθοδο διεθνώς. Ο ίδιος, εμπνεύστηκε το “αρτηριακό κύκλωμα Π” (Π - graft), συμπληρωματικό της μεθόδου, για επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με αμιγή χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων, χωρίς χειρισμούς στην αορτή. Η μέθοδος απέδειξε ασφάλεια και υπεροχή έναντι του κλασικού Βypass σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως υπερήλικες, διαβητικοί, νεφροπαθείς, με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, νόσο καρωτίδων, ασβεστωμένη ανιούσα αορτή και άλλες παθολογίες, ενώ η χρήση των μαστι- κών αρτηριών διασφαλίζει την μακρόχρονη καλή έκβαση της εγχείρησης σε νέους ασθενείς. Εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα, το 2005, την μέθοδο της έγχυσης βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών του ασθενούς στο μυοκάρδιο, για την αναζωογόνηση της καρδιάς μετά από έμφραγμα.
Η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα συνίσταται σε μία σειρά δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά έγκριτα περιοδικά και από εκατοντάδες ανακοινώσεις σε όλα τα σημαντικά συνέδρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έργο του έγινε γνωστό και από μια σειρά επισκέψεων σε πάνω από 60 Κέντρα του εξωτερικού για ζωντανή παρουσίαση της μεθόδου “Π-graft”. Είναι διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διδάξει στην Ευρωπαϊκή σχολή Καρδιοχειρουργικής του Bergamo το 2009, ενώ έχει συστήσει σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μ. Τourina, την αντίστοιχη σχολή της κεντρικής Ασίας στο Mashhad του Ιράν.
Είναι πρόεδρος της “Ευρω-Ασιατικής Γέφυρας”, ενός δεσμού μεταξύ Καρδιοχειρουργών από 28 χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, τον οποίο ο ίδιος προσωπικά εμπνεύ- στηκε και δημιούργησε το 2004, προάγοντας την συνεργασία και την φιλία μεταξύ επιστημόνων γειτονικών χωρών. Από το 2012, είναι μόνιμος Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Καρδιοθωρακοχειρουργικής Εταιρείας (W.S.C.T.S.). Είναι επίσης μέλος 10 διεθνών εταιρειών περιλαμβανομένων της Αμερικανικής Εται- ρείας STS, της ISMICS, των Ευρωπαϊκών EACTS και ESCVS, της Ασιατικής και άλλων.
Η αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο, αποδεικνύεται από τα ακόλουθα:
Έλαβε τα συγχαρητήρια του διάσημου Αμερικανού Καρδιοχει- ρουργού Denton Cooley για τη μέθοδο “Π-graft” στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο το 2003 στο San Diego των ΗΠΑ, για το γεγονός ότι η μέθοδος σχεδόν εξαλείφει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε εγχείρηση Bypass.
Παρουσίασε ζωντανά στο ακροατήριο μέσω κλειστού κυκλώ- ματος την εγχείρηση Ρώσου ασθενούς με την τεχνική “Π-graft” στο 55ο Ευρωπαϊκό Καρδιο-Αγγειοχειρουργικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Επιλέχθηκε από την Εταιρεία Medtronic στους 8 κορυφαίους χειρουργούς πάλλουσας καρδιάς στον κόσμο, για να παρουσιάσουν την εμπειρία τους στους συμμετέχοντες του 20ου Ευρωπαϊκού Καρδιο-Θωρακοχειρουργικού συνεδρίου στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Μετεξέλιξε την καρδιοχειρουργική κλινική του “Ερρίκος Ντυνάν” σε ένα διεθνές κέντρο χειρουργικής πάλλουσας καρδιάς (OPCAB), καθώς προσήλθαν για εκπαίδευση στην τεχνική “Π- graft” περί τους 10 καρδιοχειρουργούς από το εξωτερικό.
Ο πατέρας της τεχνικής πάλλουσας καρδιάς Federico Benetti, σε συστατική επιστολή έγραψε πως “... ο Σωτήριος Πράπας, αναμφίβολα, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς Καρδιοχειρουργούς των ημερών μας”.