+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δάρα Ευθυμία

Γυναικολογία

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι το διάστημα που η γυναίκα σταματά να έχει περιόδους καθώς φτάνει στο τέλος της φυσιολογικής αναπαραγωγικής της ζωής.

Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει αιφνίδια αλλά πρόκειται για μια προοδευτική διαδικασία όπου η γυναίκα βρίσκεται στην Περι-εμμηνόπαυση πριν φτάσει στην Εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη.

Η έλλειψη οιστρογόνων που οφείλεται στην εμμηνόπαυση προκαλεί Ακανόνιστες περιόδους και έχει πολλές άλλες επιδράσεις στον οργανισμό.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι Εξάψεις και οι Νυχτερινές Εφιδρώσεις.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν Μεταβολές στη διάθεση ,Δυσθυμία,Κατάθλιψη,Άγχος, Απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, Κολπική ξηρότητα  ,Μεταβολές στα κύτταρα του ουρογεννητικού συστήματος έτσι ώστε αλλάξει το pH του κόλπου σε όξινο με επακόλουθη αλλαγή στη χλωρίδα του κόλπου και της ουροδόχου ,επιτρέποντας τον αποικισμό με Gram αρνητικά βακτήρια και Μύκητες προκαλώντας δηλαδή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Έλλειψη διάθεσης για σεξ, Πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις και τους Μυς.

Η Ποιότητα της ζωής μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

Οι περισσότερες γυναίκες [8 στις 10] βιώνουν κάποια συμπτώματα ,τυπικά αυτά διαρκούν 4 έτη μετά την τελευταία τους περίοδο ,αλλά συνεχίζουν μέχρι και 12 έτη μετά απ’αυτήν  σε περίπου 10% των γυναικών.

Η παρατεταμένη έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει τα Οστά και το Καρδιαγγειακό σύστημα και οι Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από καταστάσεις μακροπρόθεσμα όπως η Οστεοπόρωση και η Στεφανιαία νόσος.

Η Οστική μάζα σταθερά αυξάνεται στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία και φτάνει σε πλατώ στην 3η δεκαετία της ζωής.

Η απώλεια οστικής μάζας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία ,το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, τη δίαιτα και την άσκηση.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες και τα χαμηλά οιστρογόνα της εμμηνόπαυσης μπορούν να επιταχύνουν  την προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας ,ιδίως στα 5 πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Έτσι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα.

Μια γυναίκα 50 ετών έχει  κίνδυνο 40 % σε όλη της τη ζωή να υποστεί κάταγμα ευθραυστότητας  ,που τυπικά εμφανίζεται  στον αυχένα του Μηριαίου ,τους Σπονδύλους ή στον Πήχη του χεριού.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη διάσταση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση όπως οι πολύ αδύνατες ,οι καπνίστριες ,όσες είχαν γονέα με κάταγμα ισχίου ,όσες έκαναν χρήση κορτικοστεροειδών, όσες πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο εμτέρου ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τα έντονα αγγειοκινητικά συμπτώματα  ,πολύ μικρές δόσεις οιστρογόνων αποτρέπουν την απώλεια οστού ,όπως η πολύ χαμηλή δόση σε αυτοκόλλητο -patch-δέρματος με 0,14 mg οιστραδιόλης.

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης μέσω της βελτίωσης του σωματικού βάρους ,της καρδιαγγειακής κατάστασης και της ισορροπίας του σώματος ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πτώσης και καταγμάτων αλλά με προσοχή πάντα στις ασκήσεις άρσης βάρους  που δεν αποτρέπουν τα κατάγματα.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση  π.χ με από του στόματος σκευάσματα όπως τα Διφωσφωνικά ,συστήνεται όταν   υπάρχει ιστορικό κατάγματος ευθραυστότητας στο αναμνηστικό της γυναίκας, όταν η μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονιακή δέσμη  αποκαλύπτει T-score < -2,5 ή όταν ο δείκτης 10ετούς κινδύνου για κάταγμα [FRAX]  είναι αυξημένος

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση και αυτών των σκευασμάτων όπως και προσεκτική επιλογή των υποψηφίων για λήψη αυτών [χωρίς σημαντική οισοφαγική νόσο, κάθαρση κρεατινίνης  < 35 ή χαμηλά επίπεδα 25-ΟΗ Βιταμίνης D--αντενδείκνυνται  σε Σοβαρή Νεφρική Ανεπάρκεια ή σε υποβιταμίνωση  D] και διακοπή χρήσης  τους  μετά 5 έτη λήψης με τη σύμφωνη γνώμη του ορθοπεδικού που θα έχει εκτιμήσει τον  κίνδυνο καταγμάτων τους.

Στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες χάνουν την φυσιολογική τους αντίσταση  και προστασία απέναντι στην καρδιακή νόσο.

Στην ηλικία των 65 ετών έχουν τον ΙΔΙΟ κίνδυνο για έμφραγμα με αυτό των ανδρών.

Αυτή η  αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο  αποδίδεται στην μείωση των οιστρογόνων και των ωφελειών αυτών στα λιπίδια  ,την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την κατανομή του λίπους στο σώμα και τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.

Ο χειρισμός των πολλών και διαφορετικών παραμέτρων της φάσης αυτής στη ζωή της γυναίκας απαιτεί γνώση, ορθολογική χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και κυρίως επιμονή στη ψυχολογική στήριξη της γυναίκας σε συνδυασμό με υιοθέτηση υγιών συνηθειών σε ένα νέο μοντέλο ζωής.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις που γίνονται όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση  είναι οι εξής:

  • Μέτρηση Οστικής πυκνότητας
  • Αιματολογικές εξετάσεις [Σάκχαρο αίματος,Λιπίδια,έλεγχο νεφρικής λειτουργίας και ηπατικής λειτουργίας,όπως και έλεγχος Θυρεοειδούς]
  • Μαστογραφία [από τα 40 έτη κάθε χρόνο]
  • Τεστ Παπανικολάου
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα

Οπωδήποτε ΑΣΒΕΣΤΙΟ μιάς και είναι δύσκολη η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών που χονδρικά είναι 3 μερίδες γαλακτομικών την ημέρα πχ 3 ποτήρια γάλα ή 3 γιαούρτια ή 100 γρ κίτρινο τυρί ή 1 ποτήρι γάλα+1 γιαούρτι +1 μικρό κομμάτι κίτρινο τυρί

Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ 1.200-1.500 mg καΙ 400-800 ΙU ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D [κάτω των 50 ετών] και 1000 IU βιταμίνης D [άνω των 50 ετών]

Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες αλλά και τα μικρότερα ψάρια όπως οι μαρίδες και η αθερίνα που τρώγονται ολόκληρα ,αλλά και οι ξηροί καρποί.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΚΑΦΕΙΝΗ, ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ γιατί επιτείνονται οι εξάψεις και προκαλείται οστεόπορωση.

Μεταβολή στην Διατροφή

  • Προτιμείστε ψάρι--2 φορές /εβδομάδα- και 1 φορά λευκό κρέας
  • Καθημερινά να καταναλώνετε γαλακτοκομικά ,σαλάτες και φρούτα
  • Σε εβδομαδιαία βάση να τρώτε όσπρια και λαδερά
  • Να τρώτε σε μικρότερες ποσότητες μακαρόνια,ψωμί,πατάτες,ρύζι
  • Να αποφεύγετε τροφές  με πολλές θερμίδες όπως  τηγανητά ,γλυκά ,παγωτά ,χυμούς εμπορίου κλπ.
  • Να πίνετε άφθονο νερό  και γιατί σας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και δεν τρώτε πολύ και γαιτί βοηθά και εξασφαλ΄λιζει την καλή λετουργία των νεφρών.

Επίσης να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα που βελτιώνουν τον μεταβολισμό.

Να θυμάστε ότι ο μεταβολισμός στην εμμηνόπαυση επιβραδύνεται και οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν κιλά.

Μεταβολή στην άσκηση

Αν δεν γυμναζόσασταν, ξεκινήστε!

Αρχικά με απλό περπάτημα κάθε μέρα 30 λεπτά το πρωί και 30 το απόγευμα  και αργότερα πιο εντατικά.

Ιδανικά 120 - 150 λεπτά /εβδομάδα μέτριας άσκησης.

Ασκηθείτε σηκώνοντας βάρη ή χρησιμοποιώντας αντίσταση από διάφορα όργανα γυμναστικής για γερά οστά.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

Γυναικολόγος

Δάρα Ευθυμία

  • Εθνικής Αντιστάσεως 118, 17236
  • 2114000882
  • 6932301148
  • effydara@yahoo.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

12 Σούπερ τροφές

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κονδυλώματα

περισσότερα

Κρυοσυντήρηση (πάγωμα) ωαρίων

περισσότερα

Ταξίδια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τι πρέπει να γνωρίζω

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.