+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημητρέλη Βασιλική

Γυναικολογία

HPV DNA TEST

Το HPV DNA TEST μέχρι πριν από κάποια χρόνια για πολλούς ήταν άθροισμα άγνωστων λέξεων. Τώρα πια όμως έχει μπει στη διαγνωστική δύναμη της γυναικολογίας και αποτελεί αναπόσπαστο συνεργάτη της.

Το HPV DNA TEST είναι μία γενετική εξέταση ανίχνευσης και ταυτοποίησης των στελεχών του ιού HPV. Προσπαθεί να εντοπίσει στελέχη του ιού ογκογόνα (πάνω από 40 στελέχη), αλλά και μη. Στόχος να έρθουμε πιο κοντά στη διάγνωση των προκλινικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου.

Η διαδικασία της λήψης είναι σχετικά απλή. Όπως και στη λήψη Test Pap ο γυναικολόγος παίρνει επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο αποστέλλεται υπό ειδικές συνθήκες σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Συνιστάται: Σε κάθε περίπτωση που το Test Pap μας δώσει αποτελέσματα με κυτταρικές αλλοιώσεις ενδεικτικές της ύπαρξης του ιού, ή και ταυτόχρονα με το Test Pap.

Η δεύτερη τακτική δεν αφορά την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού, γιατί προς το παρόν δεν αφορά screening test, κυρίως λόγω κόστους.

Τι μας λέει το αποτέλεσμα:

Α) Αρνητικό HPV TEST

Σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει μικρό κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του τραχήλου. Συστήνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος με test pap ανά έτος, χρήση προφυλακτικού και νέο HPV TEST μετά από 3 – 5 χρόνια.

Β) Θετικό HPV TEST

Η απάντηση αυτή μας οδηγεί σε κολποσκοπικό έλεγχο, προκειμένου να ληφθούν δείγματα βιοψίας από τον τράχηλο για ιστολογική ανάλυση και περαιτέρω αντιμετώπιση αναλόγως του αποτελέσματος.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απλή φορεία του ιού χωρίς εμφάνιση βλαβών στον τράχηλο, δεν αποτελεί μονόδρομο προς τη νόσηση. Όμως θα πρέπει να μας καθοδηγήσει σε τακτικότερο έλεγχο.

Είναι γεγονός ότι η επιστήμη όσο περνάει ο καιρός θα μπορεί να βοηθάει με περισσότερα διαγνωστικά test και θεραπείες νέων μορφών. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε λελογισμένα και όχι άκριτα, με βάση τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα.

Γυναικολόγος

Δημητρέλη Βασιλική

  • Τσόχα 20, 11521
  • 2106440914
  • 6977250417
  • v.dimitreli@gmail.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος: Στην Ελλάδα… κάτι περισσότερο από γιατρός!

περισσότερα

Εγκυμοσύνη: εξασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού

περισσότερα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ενδοσκόπηση: φωτεινός οδηγός και στη χειρουργική

περισσότερα

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος: Στην Ελλάδα… κάτι περισσότερο από γιατρός!

περισσότερα

Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.

MED TOURISM
GREAT GREECE FOR EVER