+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωλέττη Αγγελική

Διατροφή

Παχυσαρκία - Μεταβολικό σύνδομο

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα υγείας που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

O δείκτης µάζας σώµατος(ΔΜΣ) ή ΒΜΙ (body mass index) χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της παχυσαρκίας και υπολογίζεται σαν το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα) σύμφωνα με τον τύπο  BMI=Βάρος(kg)/Υψος²(m2).Παθολογικές είναι οι τιμές>25kg/m².

Το μεταβολικό σύνδρομο  χαρακτηρίζεται από κεντρικού τύπου παχυσαρκία (κατεξοχήν άθροιση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) αλλά και υψηλές τιμές χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, και χαμηλές τιμές της καλής χοληστερίνης (HDL). Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η μείωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους / παχύσαρκους ασθενείς και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ασθενείς με καταστάσεις που σχετίζονται με ινσουλινοαντίσταση (παχυσαρκία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, άπνοια στον ύπνο) πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου. Κατά καιρούς έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί του μεταβολικού συνδρόμου με κοινό στόχο την ανάγκη να εντοπιστούν ασθενείς με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου( υπέρταση, υπεργλυκαιμία, δυσλιπιδαιμία) για καρδιαγγειακή νόσο.

Ενδοκρινολόγος

Κωλέττη Αγγελική

  • Ιωάννου Φωκά 40, 11142
  • 2102139009
  • info@angelikikoletti.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ενδοσκόπηση: φωτεινός οδηγός και στη χειρουργική

περισσότερα

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος: Στην Ελλάδα… κάτι περισσότερο από γιατρός!

περισσότερα

Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.

MED TOURISM
GREAT GREECE FOR EVER