+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαγογιάννη Ειρήνη

Δερματολογία

Λεύκη: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Η Λεύκη είναι μια δερματική πάθηση κατά την οποία περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων, χάνουν σταδιακά τη φυσιολογική τους χρωστική-τη μελανίνη δηλαδή- και γίνονται λευκές.

Η Λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών. Είναι αυτοάνοση νόσος και το κύριο σύμπτωμά της είναι οι λευκές κηλίδες στο δέρμα σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, σε πτυχώσεις (μασχάλες), τα μάτια, το στόμα και τα γεννητικά όργανα. Τη συναντάμε επίσης σε σημεία τραυματισμού του δέρματος, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται από τον ήλιο.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική.

Το κύριο σύμπτωμα της Λεύκης είναι λευκές κηλίδες στο δέρμα. Αρχικά, η Λεύκη μπορεί να ξεκινήσει ως μια περιοχή που είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμη από το υπόλοιπο δέρμα, αλλά σταδιακά γίνεται τελείως λευκή. Συνήθως, η Λεύκη οδηγεί σε συμμετρικές αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος που κατά τα άλλα φαίνεται απολύτως φυσιολογικές, η μορφή αυτή ονομάζεται γενικευμένη λεύκη. Ένας λιγότερο κοινός τύπος είναι τμηματική λεύκη στην οποία αναπτύσσεται ασύμμετρος, εστιακός ή μονόπλευρος αποχρωματισμός. Εκτός από τις λευκές περιοχές στο δέρμα, τα άτομα με Λεύκη μπορεί να έχουν πρόωρο γκριζάρισμα του τριχωτού της κεφαλής, στις βλεφαρίδες, τα φρύδια, ή και τα γένια.

Η Λεύκη προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού παγκοσμίως, με συνήθη ηλικία εμφάνισης πριν τα 20 έτη περίπου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με Λεύκη είναι κατά τα άλλα υγιείς και έχουν φυσιολογική υφή του δέρματος, αλλά μπορεί να έχουν συναισθηματικές ή ψυχολογικές συνέπειες. Ωστόσο, η κατάσταση συχνά συνδέεται με ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η κακοήθης αναιμία, διαταραχές του θυρεοειδούς (Hashimoto) κ.α.

Για την αντιμετώπιση της Λεύκης απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε δερματολόγο, ο οποίος είναι ειδικός και η θεραπεία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τον ασθενή και την έκταση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικού του ασθενούς, για το καλύτερο δυνατό όφελος και αποτέλεσμα της θεραπείας σε σχέση με πιθανές παρενέργειες.

Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα των διαθέσιμων θεραπειών είναι πολλά και διαφορετικά, και δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τον πλήρη επαναχρωματισμό τηε πάσχουσας περιοχής.

Η φωτοθεραπεία, είναι ίσως ο πιο ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της Λεύκης. Γίνεται χρήση με υπεριώδεις ακτίνες UVB – φωτόλουτρα PUVA.

Άλλες θεραπείες αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται, είναι με Τοπικά Κορτικοστεροειδή, Συστηματικά Κορτικοστεροειδή, θεραπεία με Laser Excimer, Τοπική χρήση ανάλογων βιταμίνης D.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντιηλιακή προστασία, η οποία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Όσοι πάσχουν από Λεύκη θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά το αντιηλιακό τους, με προστασία ευρέος φάσματος ενάντια των UVA.UVB, με υψηλό δείκτη προστασίας (50+) και να είναι απαραίτητα αδιάβροχο. Η εφαρμογή του κρίνεται αναγκαία σε όλα τα ακάλυπτα μέρη της επιδερμίδας, τουλάχιστον 15-30 λεπτά  πριν από την έκθεση σε ήλιο.

Δερματολόγος

Λαγογιάννη Ειρήνη

  • Φοίβης 46, 16674
  • 2108985811
  • 6974123978
  • lagogiair@gmail.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Fractional Laser Mosaic

περισσότερα

Απολέπιση δέρματος μετά το καλοκαίρι

περισσότερα

Χλώριο και χημικά πισίνας. Τι προκαλούν στο δέρμα και πως μπορούμε να το προστατεύσουμε

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας με θεραπεία VACCUUM

περισσότερα

Ηλιοπροφύλαξη

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.