- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βεράνης Σωτήριος
Ανατομικές παραλλαγές ανευρυσμάτων μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου που μπορεί να σπάσει ή να πιέσει γειτονικές δομές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση προκαλείται από αθηροσκλήρωση και φθορά των αγγείων. Σπάνια υπάρχει έντονη γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένα ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας.
Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσω για τις ανατομικές παραλλαγές των ανευρυσμάτων της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας και τις τεχνικές απολίνωσης για την αποφυγή εγκεφαλικής αιμορραγίας. Θα εξηγήσω επίσης πώς να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε αυτούς τους τύπους ανευρυσμάτων.
Τα ανευρύσματα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ανευρυσμάτων εγκεφάλου. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% όλων των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων.
Ανατομία της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
Η μέση εγκεφαλική αρτηρία είναι κλάδος της έσω καρωτίδος. Αιματώνει κυρίως την έξω επιφάνεια του μετωπιαίου, κροταφικού και βρεγματικού λοβού, τη νήσο του Reil , τον πρωτογενή κινητικό και αισθητικό φλοιό ( κεντρικό λοβό), τμήμα των βασικών γαγγλίων. Εκτός από σπάνιες παραλλαγές η μέση εγκεφαλική αρτηρία είναι το κύριο αγγείο αιμάτωσης της κυρτότητας των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
Τα ανευρύσματα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας παρατηρούνται συχνότερα σε θέσεις διακλάδωσης του κύριου αγγειακού κορμού ή έκφυσης κάποιου αρτηριακού κλάδου.Αυτοί οι τύποι ανευρυσμάτων μπορούν να ταξινομηθούν με βάση τη θέση και το μέγεθός τους.
Τα ανευρύσματα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας μπορούν να διαγνωστούν χωρίς επέμβαση με αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία . Ο επεμβατικός τρόπος διάγνωσης των ανευρυσμάτων της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας είναι η αγγειογραφία εγκεφάλου , η οποία σαν διαδικασία προσομοιάζει με την στεφανιογραφία που διενεργούν οι επεμβατικοί καρδιολόγοι.
Τα ανευρύσματα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας είναι ο πιο κοινός τύπος ανευρύσματος. Μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως αληθή είτε ως διαχωριστικά ανάλογα με το αν είναι σακοειδή ή ατρακτόμορφα.
Ο σάκος ενός αληθινού ανευρύσματος είναι με λεπτό τοίχωμα και ο λαιμός - αυχένας είναι κοντός. Τα διαχωριστικά ανευρύσματα έχουν έναν σάκο με παχύ τοίχωμα και ένα μακρύ λαιμό που συνδέεται με το αγγείο σε ένα σημείο. Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτού του τύπου ανεύρυσης περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπέρταση και την αθηροσκλήρωση.
Τα σακοειδή ανευρύσματα είναι αυτά που απασχολούν συχνότερα το Νευροχειρουργό.Η θεραπεία για αυτούς τους τύπους ανευρυσμάτων είναι η χειρουργική αποκοπή (clip) ή η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειράματος (coiling).
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεση μας υποδεικνύουν ότι η χειρουργική αποκοπή του αυχένα του ανευρύσματος έχει πιο σταθερά μακροχρόνια αποτελέσματα αλλά με ελαφρώς μεγαλύτερο ρίσκο νοσηρότητας κατα την χειρουργική επέμβαση , ενώ από την άλλη ο εμβολισμός έχει υψηλότερα ποσοστά μη πλήρους αποκλεισμού του αυχένα του ανευρύσματος και κατα συνέπεια υποτροπή, αλλά στο σύνολο των επεμβάσεων έχει λιγότερες επιπλοκές.
Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από εξειδικευμένους Νευροχειρουργούς και επεμβατικούς νευροακτινολόγους και η επέμβαση να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα που τηρούν τις προϋποθέσεις σε προσωπικό και υποδομές.