- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρόκας Ευάγγελος
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης
Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Minimal Invasive and Minimal Access Surgery) του Εγκεφάλου και της Σπονδυλικής Στήλης, επιτρέπουν στο Νευροχειρουργό και Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης να εκτελεί πολύπλοκα χειρουργεία, επιτυγχάνοντας μέγιστη αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των εγχειρητικών επιπλοκών.
Η χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπει:
- τη μείωση του εύρους της χειρουργικής τομής,
- την ελαχιστοποίηση της βλάβης στους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς,
- καλύτερη απεικόνιση της χειρουργικής παθολογίας
- Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:
- ελάχιστη απώλεια αίματος,
- λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
- μικρότερη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς,
- καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς
Συγκεκριμένα στη χειρουργική του εγκεφάλου:
Το νευροχειρουργικό ενδοσκόπιο αποτελεί ένα άριστο μέσο για την πρόσβαση σε περιοχές του εγκεφάλου όπως το κοιλιακό σύστημα και η βάση του κρανίου. Τώρα πια παθήσεις όπως η υδροκεφαλία, τραυματικής αιτιολογίας εγκεφαλικά αιματώματα, όγκοι του κοιλιακού συστήματος, της βάσης του κρανίου και του οπισθίου βόθρου μπορούν να αντιμετωπισθούν από μια μικρή οπή, χωρίς περιττή απώλεια αίματος και ελάχιστο τραυματισμό του ευαίσθητου εγκεφαλικού ιστού.
Η νευροπλοήγηση (neuronavgiation) επιτρέπει στο νευροχειρουργό να «δει» σε τρεις διαστάσεις (3D) τον εγκέφαλο και την περιοχή που τον ενδιαφέρει, να εντοπίσει το ακριβές σημείο εισόδου και να σχεδιάσει τη βέλτιστη πορεία προς μια συγκεκριμένη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό χειρουργεία όπως η βιοψίες γίνονται με μια πολύ μικρή οπή (μικρότερη των 2 εκ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της χειρουργικής τομής καθώς αυτή σχεδιάζεται με ακρίβεια χιλιοστού πάνω από την περιοχή που ενδιαφέρει.
Στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης:
Με τη χρήση διαδερμικών διαστολέων, σταδιακά δημιουργείται ένα άνοιγμα διαμέσου των ιστών, χωρίς να τους κόβουν ή να τους τραυματίζουν. Επιτυγχάνεται έτσι η προσπέλαση σε περιοχές της σπονδυλικής στήλης που με τις κλασσικές μεθόδους θα απαιτούσαν μεγάλο εύρος τομής, ευρεία παρασκευή των ιστών και συνεπώς μεγαλύτερη απώλεια αίματος και αυξημένο χρόνο αποκατάστασης. Η διαδερμική προσπέλαση χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κλασσική οσφυϊκή δισκεκτομή, την οσφυϊκή πεταλεκτομή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τρηματεκτομή τόσο στην οσφυϊκή όσο και στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Η κυφοπλαστική/σπονδυλοπλαστική είναι μια σχετικά νέα μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής με την οποία ο νευροχειρουργός/χειρουργός σπονδυλικής στήλης μπορεί να ανατάξει και να σταθεροποιήσει έναν σπόνδυλο που έχει υποστεί κάταγμα, ενώ επιτρέπει την ενίσχυση με βιολογικό τσιμέντο των καταπονημένων οστεοπορωτικών σπονδύλων. Τέλος, αποτελεί μέθοδο εκλογής σε περιπτώσεις που πρέπει να ληφθεί μια βιοψία από τη σπονδυλική στήλη, καθώς μπορεί να γίνει διαδερμικά, ενώ δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία.
Η εξέλιξη της κλασικής τεχνικής της σπονδυλοδεσίας είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία. Με την τεχνική αυτή η απώλεια αίματος που με την κλασική τεχνική θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δύο μονάδες αίματος (> 600ml) και η μετάγγιση του ασθενούς είναι σχεδόν σίγουρη, τώρα πια μπορεί να πραγματοποιηθεί με απώλεια αίματος που πλησιάζει τα 50 – 100ml, ενώ οι μεταγγίσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι ασθενείς αναρρώνουν πολύ ταχύτερα καθώς ο τραυματισμός των ιστών είναι μικρότερος, ενώ οι επιπλοκές είναι σαφώς μειωμένες καθώς υπάρχει συνεχής ακτινοσκοπικός έλεγχος που ελέγχει την ορθή πορεία των υλικών. Επιπλέον με τη χρήση των διαδερμικών διαστολέων μπορεί ταυτόχρονα να γίνει και η απαραίτητη αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, χωρίς να γίνει μεγάλη τομή στο δέρμα.
Η χρήση του ενδοσκοπίου στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει επιτρέψει την πραγματοποίηση δισκεκτομής και τρηματεκτομής από τομή δέρματος μικρότερη του 1,5 εκ. ακόμα και υπό τοπική αναισθησία(!). Παρόλο που η χρήση του έχει ακόμα περιορισμένες ενδείξεις, δίνει ωστόσο τη δυνατότητα για ανακούφιση σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία.
Η ρομποτική χειρουργική τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι το μέλλον. Τα ρομποτικά συστήματα που υπάρχουν ήδη σε λειτουργία είναι αρκετά ογκώδη και δύσχρηστα για τις πολύ μικρές τομές που πραγματοποιεί ο νευροχειρουργός. Ωστόσο, η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα εμφανισθούν συστήματα που θα επιτρέπουν την καλύτερη πρόσβαση και όραση των περιοχών που ενδιαφέρουν με εύρος λίγων χιλιοστών καθώς και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς.
Νευροχειρουργός
Ρόκας Ευάγγελος
- Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 30, 19600
- 2118504544
- 6944 251692
- evrokas@gmail.com