+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
 • ΑΡΧΙΚΗ
 • >
 • BLOG

SUCCESS STORIES

Οι μεγάλες καινοτομίες των Ελλήνων Γιατρών

Ρομποτική Χειρουργική

Μία ίσως από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του 21ου αιώνα στον τομέα της ιατρικής και ειδικότητας της χειρουργικής ήταν αυτή της ρομποτικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική έχει κυριαρχή θέση στην αντιμετώπιση των δύσκολων γυναικολογικών παθημάτων που χρησιμοποιούν χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι το ρομπότ;

Το ρομπότ είναι ένα σύστημα που αποτελείται από δύο τμήματα: α) τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθε φορά είναι χειρουργός γυναικολόγος και β) το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετείται η κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών τομών στο δέρμα. Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο μέσω του οποίου μεταφέρθηκαν οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό, τι ακριβώς κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφερθεί τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Ποιά γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν με το ρομπότ Da Vinci;

 • Ρομποτικά μπορούν να γίνουν:
 • Κύστεις ωοθήκης
 • Υδροσάλπιγγα
 • Εξωμήτριος κύηση
 • Ινομυώματα
 • Ενδομητρίωση
 • Αφαίρεση μήτρας (ολική ή μερική υστερεκτομή)
 • Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
 • Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
 • Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή?

Ένα ρομποτικό γυναικολογικό χειρουργείο προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα και παρουσιάζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ελάτωση του μετεγχειρητικού πόνου χάρη στις πολύ μικρές οπές στην κοιλιά, που συρράπτονται με τεχνική της πλαστικής χειρουργικής. Αδιαμφισβήτητα η απουσία της μεγάλης τομής είναι ο κύριος λόγος του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου παρουσιάζονται λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, αφού λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των πολύ λεπτών χειρουργικών κινήσεων, είναι μία ως επί το πλείστον αναμαγνητική επέμβαση. Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας είναι η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διατύπωση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος άλγος). Επίσης, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφερόντων στην κίνηση.

Η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα και άρα της δίδεται η δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα αλλά και στην εργασία της. Τα αναλογικά είναι μικρότερα στο κόστος της επέμβασης, αφού η διάρκεια της νοσηλείας ήταν πολύ μικρότερη, όπως και οι εγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με ένα ανοιχτό χειρουργείο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ρομπότ για το χειρουργό-γυναικολόγο;

Σε αντίθεση με τη δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση, στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας. Η εικόνα μέσω της κάμερας είναι πάντα σταθερή διότι δεν την κρατάει ανθρώπινο χέρι, δεν έχει φυσικό τρόπο (τρέμουλο).

Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις όπως ακριβώς και το χέρι και ο καρπός του χεριού, και 7 βαθμοί ελευθερίας κινήσεων των άκρων των εργαλείων, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτα ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε ένα πολύ χιλιοστού. Η τοποθέτηση ραμμάτων γίνεται με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια στο εσωτερικό του σώματος της ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, πολύ συχνά, παρουσιάζεται τρόμος στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου, ειδικά όταν είναι μεγάλης διάρκειας. Το ρομπότ προκαλεί εξάλειψη του φυσικού αυτού τρόμου του χεριού μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού φίλτρου.

Τέλος, η εργονομικά αναπαυτική θέση του γυναικολόγου στη χειρουργική κονσόλα προσφέρει ελαχιστοποίηση της φυσικής του κόπωσης.

Ποια ειδικά πλεονεκτήματα παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

 1. Αυξάνει την ικανότητα του χειρουργού να παρασκευάσει με ιδιαίτερες λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, όπως και να εκπλήξει (να αφαιρέσει) μεγάλα ινομυώματα από τη μήτρα.
 2. Παρέχει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου
 3. Η χρήση του ρομπότ επιτρέπει τη συρραφή της μήτρας σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός πολύ σημαντικό όταν το ινομύωμα βρίσκεται βαθιά μέσα στη μήτρα και ακουμπάει στο ενδομήτριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη διάνοιξη του (ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιηθεί)

Ποια είδη ρομποτικών συστημάτων υπάρχουν?

Το πιο διαδεδομένο κόσμο ρομποτικό σύστημα είναι το σύστημα Da Vinci της Intuitive Surgical.

Τα τελευταία τεχνολογικά μοντέλα είναι τα: Da Vinci Xi και το Da Vinci Si τα οποία προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες στο χειρουργό. Συγκεκριμένα παρέχουν:

 1. ακόμα καλύτερη ανάλυση της τρισδιάστατης εικόνας χειρουργικού πεδίου,
 2. ψηφιακό ζουμ με αποτέλεσμα περισσότερη ευχέρεια κίνησης των εργαλείων μέσα στο σώμα της ασθενούς,
 3. διεύρυνση χειρουργικού πεδίου κατά 20%,
 4. δυνατότητα ελέγχου του φρουρού λεμφαδένα,
 5. ενώ τέλος έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στη χειρουργική κονσόλα: υπερηχοτομογράφου, CT (αξονικής τομογραφίας), MRI (μαγνητικής τομογραφίας), της ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τα παραπάνω αποτελούν πολύ σοβαρά τεχνικά πλεονεκτήματα για το χειρουργό και κατά συνέπεια και για την ασθενή.

Tελικά ποιός χειρουργεί;

Χειρουργεί ΠΑΝΤΑ ο γυναικολόγος και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν έχει την παραμικρή αυτονομία, ούτε λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος. Είναι ,απλά, ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο, μοναδικό, χειρουργικό αποτέλεσμα στη γυναίκα ασθενή. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεσή μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το μέλλον σε όλες τις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές, γρήγορο και αναίμακτο χειρουργείο.

Γυναικολόγος

Χατζηραφαήλ Βασιλική

 • Αθανασιάδου 3-5, 11521
 • 2106426834
 • hatzirafail@hotmail.com
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.

MED TOURISM
GREAT GREECE FOR EVER