+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

SUCCESS STORIES

Βασιλόπουλος Ιωάννης

Γυναικολογία

Διατροφογενωμική: Η τελευταία εξέλιξη στην επίλυση της ανεξήγητου υπογονιμότητας

Ζούμε σε μία εποχή όπου η εξέλιξη της επιστήμης, εκτός των ευεργετικών λύσεων που προτείνει στον άνθρωπο, δημιουργεί δυστυχώς και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις τόσο στη βιόσφαιρα, όσο και στο περιβάλλον που ζει, μεγαλώνει και τεκνοποιεί.

Οι επιδράσεις αυτές επηρεάζουν εις βάθος τον μικρόκοσμο από τον οποίο αποτελείται, φτάνοντας στις γενετικές οδηγίες που αποθηκεύονται μέσα στο γενετικό του υλικό, το γνωστό μας DNA. Η επιγένεση που προκύπτει καθορίζει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τις επόμενες γενιές μέσα από μια σαφέστατη προτίμηση της φύσης να δρα λιγότερο προστατευτικά και περισσότερο επιθετικά, με αποτέλεσμα το ξεκάθαρο μήνυμα των βιο-επιστημών «Η βιολογική μας ηλικία σήμερα, ανταποκρίνεται σε βιολογική ηλικία ανθρώπων 20 χρόνια μεγαλύτερων από εμάς».

Οι έντονες κυτταρικές οξειδοαναγωγές που πραγματοποιούνται σήμερα στον οργανισμό μας πυροδοτούν δυναμικά υπερεκφράσεις των κυτταροκινών (ορμονών που καθορίζουν σημαντικά τον μεταβολισμό και εκκρίνονται από τα κύτταρα ενέργειας και το ανοσοποιητικό σύστημα με αποδέκτη κυρίως τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα σοβαρές μεταβολικές λειτουργίες να διαταράσσονται, η αυτοανοσία να φθείνει και σε συνδυασμό με την πρόωρη κυτταρική απόπτωση, η δυσκολία στη φυσιολογική σύλληψη να επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο.

Οι περιπτώσεις λοιπόν ανεξήγητης υπογονιμότητας (10-15% σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία), καθώς και επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών που διαταράσσουν την ομοιοστασία του ίδιου του οργανισμού.

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Βιομετρήσεων “Eatwalk” και το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρωτοπορεί και πραγματοποιεί πακέτα εξειδικευμένων βιολογικών εξετάσεων στις περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας:

A) Μέτρηση της οξειδοαναγωγικής κατάστασης του οργανισμού

Από την παραπάνω μέτρηση των παραμέτρων εκτιμάται η συνολική κατάσταση του οργανισμού και στη συνέχεια, με κατάλληλους φαρμακευτικούς και διατροφικούς χειρισμούς καθώς και την κατάλληλη άσκηση, βελτιώνεται ο μηχανισμός που υστερεί.

  1. Συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος στο πλάσμα σε φασματοφωτόμετρο με βάση την απενεργοποίηση της ρίζας 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) σύμφωνα με τη μέθοδο των Janaszewska and Bartosz (2002).
  2. Παραπροϊόντα οξειδωτικού στρες (λιπιδικής υπεροξείδωσης): κυρίως της MDA φασματοφωτομετρικά με τη μέθοδο των TBARS των Keles και συν. (2001).
  3. Μέτρηση της δραστικότητας της καταλάσης.
  4. Μέτρηση της συγκέντρωσης της οξειδωμένης και ανηγμένης γλουταθειόνης φασματοφωτομετρικά.
  5. Προσδιορισμός των οξειδωμένων πρωτεϊνών με τη μέθοδο των πρωτεϊνικών καρβονυλίων.

B) Μέτρηση 6 κυτταροκινών σχετιζόμενων με μεταβολικές διαταραχές

Προσδιορίζονται εργαστηριακά οι:

  • Λεπτίνη
  • ΤNF-a
  • Αδιπονεκτίνη
  • Ιντερκευκίνη-4
  • Ιντερλευκίνη -6
  • Iντερλευκίνη 22.

Οι παραπάνω ορμόνες εκκρίνονται από διαφορετικά είδη κυττάρων όπως τον λιπώδη ιστό, από βασικά μεταβολικά όργανα (πάγκρεας, ήπαρ, μύες, κ.λπ.) καθώς και από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή της μεταβολικής ομοιοστασίας, της θερμορύθμισης, της ανοσίας, της γήρανσης, των ορμονών του φύλου, συνδυαστικά με τη μελέτη των δεικτών του οξειδωτικού στρες και αποτελούν άριστα εργαλεία διάγνωσης μιας μεταβολικής διαταραχής.

Γ) Μεταβολομική Ανάλυση

Προτείνεται στο υπογόνιμο ζεύγαρι στο οποίο η ασθενής παρουσιάζει μεταβολική διαταραχή (πχ σύνδρομο πολυκυστικων ωοθηκών).

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι με την ανάλυση του μεταβολισμού με την μέθοδο της μεταβολομικής, διακλαδισμένα και αρωματικά αμινοξέα όπως ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη, τυροσίνη, και φαινυλαλαλίνη, μπορούν να προβλέψουν τον επερχόμενο διαβήτη ανιχνεύοντας 120 μεταβολικές παραμέτρους, οι οποίες σχετίζονται με την ομαλή κυτταρική λειτουργία και αξιολογούνται με βάση τις φυσιολογικές τιμές τους. Από εδώ, σχεδιάζονται ειδικά διαιτολόγια από ομάδα μοριακών και κλινικών διατροφολόγων, σε συνδυασμό με εξατομικευμένα λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρωματικά σχήματα διατροφής. Σε συνδυασμό με εργοφυσιολογική εξέταση σε διάφορες καρδιακές συχνότητες μέσω ειδικού πρωτοκόλλου προσδιορίζεται η ακριβής διαδικασία κυτταρικής αερόβιας απόδοσης και εκπονείται κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

Δ) Τοξικολογική ανάλυση τρίχας

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη. Η σωστή λήψη ιχνοστοιχείων μέσω της διατροφής έχει ως κύρια αποτελέσματα τη ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών και των ενδοκρινών αδένων του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία των ενζύμων. Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το άγχος, η λήψη φαρμάκων, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα βαρέα μέταλλα δημιουργούν ανισορροπία στα ιχνοστοιχεία και συνδέονται άμεσα με προβλήματα ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Γιατί η εξέταση πραγματοποιείται στην τρίχα;

Η τρίχα (δείγμα από 1 έως 4 εκατοστά) παρέχει πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ύπαρξη ιχνοστοιχείων και τοξικών μετάλλων που κυμαίνεται από 4 έως 8 εβδομάδες.

Σε αντίθεση με τη συλλογή αίματος ή ούρων, η ανάλυση τρίχας δεν επηρεάζεται από αιμοστατικούς μηχανισμούς, όπως τη λήψη τροφής πριν τη δειγματοληψία, την ψυχολογική διάθεση του δότη και τη χρονική λήψη του δείγματος.

Η δειγματοληψία είναι γρήγορη και δεν καταστρέφεται το δείγμα ανάλυσης.

Ε) Γενετική εξέταση mi-RNAs

Προτείνεται στο υπογόνιμο ζεύγος (άνδρας ή γυναίκα) που πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.

Τα miRNAs είναι μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα κατηγορία μικρών RNA που ρυθμίζουν μετα-μεταγραφικά τη γονιδιακή έκφραση. Παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες και η παρεκκλίνουσα έκφρασή τους έχει ενοχοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου της νοσογόνου παχυσαρκίας του διαβήτη και της αδυναμίας φυσιολογικής σύλληψης.

Η ολιστική λοιπόν προσέγγιση στο υπογόνιμο ζευγάρι είναι πλέον μια σύγχρονη αναγκαιότητα σε περιπτώσεις που επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με βάση τα αποτελέσματα των βιολογικών αυτών εξετάσεων συστήνεται ειδικό διαιτολόγιο σχεδιασμένο με βιολειτουργικά Detox τρόφιμα ενεργοποίησης του υγιούς φαινοτύπου, με στόχο τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της άρσης της κυτταρικής δυσλειτουργίας, καθιστώντας εφικτή πλέον ακόμη και τη φυσιολογική σύλληψη.

Γυναικολόγος

Βασιλόπουλος Ιωάννης

  • Λεωφόρος Κηφισίας 22, 15121
  • 2106821939
  • 6974446556
  • info@drvasilopoulos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομποτική Χειρουργική

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.