+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης Γεώργιος

Νευροχειρουργική

Wada τεστ

Οι περισσότεροι ασθενείς με επιληψία στους οποίους προτείνεται χειρουργική θεραπευτική επέμβαση υποβάλλονται σε Wada τεστ. Η δοκιμασία Wada χρησιμοποιείται για να καθορίσει ποια πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει τη λειτουργία της ομιλίας και επίσης πόσο σημαντική είναι κάθε πλευρά του εγκεφάλου σε σχέση με τη λειτουργία της μνήμης. Στους περισσότερους ανθρώπους, η ομιλία ελέγχεται από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

Το Wada τεστ θα το επιβεβαιώσει. Η μνήμη μπορεί να ελέγχεται και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Η δοκιμασία υποδεικνύει ποια πλευρά έχει καλύτερη λειτουργία της μνήμης.

Ποιος διενεργεί τη δοκιμασία;

Δύο γιατροί συνήθως συνδέονται με την εκτέλεση του Wada τεστ: ένας επεμβατικός νευροακτινολόγος και ένας νευρολόγος ο οποίος ειδικεύεται στην επιληψία.

Πώς γίνεται η δοκιμασία Wada;

WADA testΑρχικά γίνεται μία ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου η οποία απεικονίζει την αγγειακή ανατομία και αποκλείει πιθανές ανατομικές παραλλαγές. Μετά το τέλος της αγγειογραφίας ο καθετήρας παραμένει στη μία από τις δύο καρωτίδες για την έναρξη της δοκιμασίας. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο νευροακτινολόγος βάζει μία πλευρά του εγκεφάλου σας να κοιμηθεί για λίγα λεπτά. Αυτό γίνεται με την έγχυση αναισθητικού φαρμάκου στη δεξιά ή την αριστερή έσω καρωτίδα. Εάν εγχέεται στη δεξιά καρωτίδα, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου καταστέλλεται και παύει να επικοινωνεί με την αριστερή πλευρά. Για να επιβεβαιωθεί η καταστολή του υπό εξέταση εγκεφαλικού ημισφαιρίου γίνεται συνεχείς καταγραφή με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) και ταυτόχρονα νευρολογική εξέταση από τον νευρολόγο. Μόλις οι γιατροί είναι σίγουροι ότι η μία πλευρά του εγκεφάλου σας είναι κοιμισμένη, ο νευρολόγος θα αξιολογήσει την ικανότητά σας να μιλάτε και θα σας δείξει κάρτες εικόνων και λέξεων. Οι ξύπνια πλευρά του εγκεφάλου προσπαθεί να αναγνωρίσει και να θυμηθεί τι βλέπει.

Μετά από λίγα λεπτά, η αναισθησία εξασθενεί. Η πλευρά που κοιμόταν αρχίζει να ξυπνά. Μόλις οι δύο πλευρές του εγκεφάλου σας έχουν ξυπνήσει πλήρως, ο νευρολόγος θα σας ρωτήσει τι είδατε ξαναδείχνοντας τις κάρτες (εικόνες και λέξεις). Οι απαντήσεις σας θα καταγραφούν.

Μετά από μια 20λεπτη αναμονή, η δοκιμασία διενεργείται με τον ίδιο τρόπο και στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου, αφού πρώτα ο αγγειογραφικός καθετήρας τοποθετηθεί στην αντίπλευρη έσω καρωτίδα.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διάρκεια της εξέτασης Wada μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ιατρικών κέντρων. Η συνήθης εξέταση διαρκεί περίπου 60- 90 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Οι γιατροί σας θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της δοκιμασίας ώστε να καθορίσουν ποιο είναι το κυρίαρχο εγκεφαλικό ημισφαίριο για τη λειτουργία της ομιλίας και της μνήμης. Θα συγκρίνουν αυτές τις πληροφορίες με άλλες εξετάσεις που δείχνουν την εντόπιση των εστιών επιληψίας στον εγκέφαλό σας. Αν η πλευρά που ελέγχει την ομιλία ή έχει καλύτερη μνήμη είναι στην πλευρά με τις εστίες επιληψίας, ο χειρουργός μπορεί να εξετάσει την πιθανή εκτέλεση χαρτογράφησης του εγκεφάλου πριν (ή κατά τη διάρκεια) της χειρουργικής επέμβασης. [Χαρτογράφηση του εγκεφάλου είναι μια μέθοδος, με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών, που "χαρτογραφεί" την ακριβή εντόπιση των λειτουργιών του εγκεφάλου και των διαταραχών του.] Όλες οι πληροφορίες, στο σύνολό τους, βοηθούν τους γιατρούς σας να καθορίσουν εάν η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να βλάψει τις λειτουργίες του λόγου και της μνήμης.

Είναι ασφαλές το Wada τεστ;

Η δοκιμασία Wada είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία με πολύ μικρούς κινδύνους. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος πιθανών επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι ήπιες όπως πόνος στο σημείο της παρακέντησης για μερικές ημέρες, ή σοβαρές όπως ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μικρότερος από 0,5 τοις εκατό συνολικά. Είναι μεγαλύτερος, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός, εάν είστε ηλικιωμένοι ή αν έχετε αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).

Μπορεί το Wada τεστ να γίνει σε παιδιά και ενήλικες;

Ναι, η δοκιμασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά καθώς και ενήλικες με την προϋπόθεση ότι είναι επαρκούς ηλικίας και ωριμότητας για να συμμετάσχουν σε αυτό το διαδραστικό τεστ.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για αυτή την επέμβαση;

Δεν πρέπει να έχετε φάει ή πιεί κάτι μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ πριν από την εξέταση. Λαμβάνετε κανονικά όλα τα φάρμακα σας, εκτός από φάρμακα που επηρεάζουν τη πήξη του αίματος και πρέπει να τα διακόψετε μερικές μέρες πριν την εξέταση, μετά από συνεννόηση με τους γιατρούς σας.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο ξαπλωμένος στο κρεβάτι μέχρι το επόμενο πρωί. Θα σας ζητηθεί να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για τουλάχιστον 24 με 48 ώρες μετά την επέμβαση.

Νευροχειρουργός

Παυλίδης Γεώργιος

  • Διστόμου 5-7, 15125
  • 2106157353
  • gneuro59@gmail.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Επεμβατική Νευροακτινολογία

περισσότερα

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

περισσότερα

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι είναι & θεραπεία

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νευροχειρουργική

περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης

περισσότερα

Ανατομικές παραλλαγές ανευρυσμάτων μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.