+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
 • ΑΡΧΙΚΗ
 • >
 • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασάκου Κορνηλία

Ογκολογία

Κληρονομούμενος καρκίνος μαστού-ωοθηκών - Γονίδια καρκίνου μαστού

Κληρονομείται ο καρκίνος του μαστού; Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι είχαν παρατηρήσει ότι κάποια είδη καρκίνου επαναλαμβάνονταν μέσα στις ίδιες οικογένειες.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι στο 70% των περιπτώσεων σποραδικός και στο 30% των περιπτώσεων οικογενής, δηλαδή «τρέχει» μέσα σε κάποιες οικογένειες.

Το 30% δε του οικογενούς καρκίνου,δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου είναι κληρονομικός. Αυτό σημαίνει ότι κληρονομείται μέσω κάποιων συγκεκριμένων γονιδίων.

Τα γονίδια αυτά είναι κυρίως τα BRCA1 και BRCA2, τα οποία αν φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις, τότε ο οργανισμός έχει προδιάθεση για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών καθώς και για κάποιες άλλες κακοήθειες.

Το αν ένα άτομο είναι φορέας τέτοιων γονιδίων εξακριβώνεται μετά από γονιδιακό έλεγχο.

Ο ρόλος του ειδικού μαστολόγου ή εξειδικευμένου γενετιστή στην περίπτωση αυτή είναι να επιλέξει τις γυναίκες εκείνες οι οποίες έχει έννοια να υποβληθούν σε γονιδιακό έλεγχο.

Οι γυναίκες αυτές επιλέγονται με βάση διάφορα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί μετά από πολλές μελέτες.

Η διαδικασία ενός τέτοιου λεπτομερούς ιστρικού διαρκεί συνήθως περίπου ένα δίωρο και πρέπει να γίνει από εξεδικευμένο γιατρό.

Οι γυναίκες χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες κινδύνου συνολικά:

 1. Μέσου κινδύνου (όσο δηλαδή και ο μέσος πληθυσμός)
 2. Μετρίου κινδύνου
 3. Υψηλού κινδύνου
 4. Πολύ υψηλού κινδύνου

Οι γυναίκες που φέρουν γονιδιακή μετάλλαξη ανήκουν στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου.

Το να το γνωρίζουν αυτό μπορεί κυριολεκτικά να τους σώσει τη ζωή.

Αναλογα με την κατηγορία κινδύνου στην οποία ανήκει μία γυναίκα μπορεί να της προταθεί να τροποοιήσει κάποια πράγματα στη ζωή της, να λάβει φαρμακευτική αγωγή, ή ακόμη και να υποβληθεί σε κάποια προφυλακτική χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργός

Αναστασάκου Κορνηλία

 • Φωκίδος 57-59, 11527
 • 2106862179
 • 6978147551
 • info@anastasakou-practice.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Στοχευμένες Θεραπείες στον καρκίνο μαστού

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος στομάχου

περισσότερα

Επείγοντα περιστατικά στην Ογκολογία

περισσότερα

Αρχές αντινεοπλασματικής αγωγής

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.