+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαγιάννης Ιωάννης

Καρδιολογία

Θεραπεία αρρυθμιών στα παιδιά χωρίς ακτινοβολία

Οι ακτίνες Χ είναι απαραίτητες σε πολλές διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές πράξεις. Χωρίς αυτές πολλά παιδιά θα στερούνταν τα οφέλη από κάποιες πολύ αποτελεσματικές επεμβάσεις, όπως η θεραπεία στένωσης βαλβίδων με μπαλονάκι ή η σύγκλειση επικοινωνιών με συσκευή τύπου ομπρέλας.

Η χρησιμότητα των ακτίνων Χ δυστυχώς έρχεται με ένα τίμημα που είναι οι πιθανές παρενέργειές τους. Αυτές μπορεί να είναι σημαντικότερες στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, επειδή ο αναπτυσσόμενος παιδικός οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος.

Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία αρρυθμιών με καθετήρα με πολύ καλά αποτελέσματα, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95%. Μέχρι πρόσφατα, οι επεμβάσεις αυτές απαιτούσαν σημαντική έκθεση στην ακτινοβολία, που ήταν η μοναδική μέθοδος απεικόνισης για να καθοδηγούνται οι καθετήρες στο εσωτερικό της καρδιάς. Στο σημείο αυτό έχει υπάρξει μια πολύ σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια που επιτρέπει την απεικόνιση των καθετήρων σε πραγματικό χρόνο χωρίς ακτινοβολία με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο.

Η μέθοδος αυτή άρχισε να εφαρμόζεται πριν 8 περίπου χρόνια και η ομάδα μας ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που δημοσίευσε μια σειρά ασθενών που θεραπεύτηκαν με την χρήση μη ακτινοσκοπικής απεικόνισης το 2006. Πρόσφατα, στο διεθνούς φήμης περιοδικό Pacing and Clinical Electrophysiology, Οκτώβριος 2011, δημοσιεύσαμε μια σειρά 192 παιδιατρικών ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ταχυκαρδιών από την ομάδα μας.

Η χρήση της νέας μη ακτινοσκοπικής μεθόδου οδήγησε σε μείωση του χρόνου έκθεσης στην ακτινοβολία από 40 λεπτά (με χρήση μόνο ακτινοσκοπικής μεθόδου) σε 8 λεπτά (με χρήση της νέας μεθόδου), δηλαδή 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία, χωρίς να επηρεαστούν τα ποσοστά επιτυχίας, ούτε να παρατηρηθούν επιπλοκές. Με την εξοικείωση μας με τη νέα μέθοδο, σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος ακτινοβολίας ήταν κάτω από 1 λεπτό και σε 2 περιπτώσεις η επέμβαση έγινε χωρίς ακτινοβολία. Με την μέθοδο αυτή εξαλείφεται ένας από τους βασικούς λόγους δισταγμού για την διενέργεια αυτών των επεμβάσεων στα παιδιά.

Καρδιολόγος

Παπαγιάννης Ιωάννης

  • ,
  • 6972244128
  • jvpapagiannis@gmail.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά από τις Αθηροσκληρωτικές Καρδιαγγειακές Παθήσεις

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρδιακό Φύσημα

περισσότερα

Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά από τις Αθηροσκληρωτικές Καρδιαγγειακές Παθήσεις

περισσότερα

Tι είναι ο βηματοδότης?

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.