+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημητριάδης Ιωάννης

Ογκολογία

Αρχές αντινεοπλασματικής αγωγής

Στις αιματολογικές κακοήθειες η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό αρκετές φορές με ακτινοθεραπεία είναι η πρωταρχική θεραπεία αυτών των νοσημάτων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπαγών όγκων βασίζεται στη χειρουργική αντιμετώπιση.

Ωστόσο, η χημειοθεραπεία - σε συνδυασμό ή όχι με ακτινοθεραπεία - είναι πολλές φορές απαραίτητη προκειμένου να οδηγηθεί ο ασθενής στην ίαση, είτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάποια υποτροπή ή υπολειμματική νόσος. Οι βασικές κατηγορίες αντινεοπλασματικής αγωγής είναι: α) κυτταροτοξική χημειοθεραπεία, β) στοχευμένη θεραπεία, γ) ανοσοθεραπεία δ) συμπτωματική θεραπεία και ε) συνδυασμούς των ανωτέρω.

Τα συμβατικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι αλκυλιούντες παράγοντες, αντιμεταβολίτες, αναστολείς επιδιορθωτικών ενζύμων του DNA, επαγωγείς θραυσμάτων του DNA, επαγωγείς κυτταρικού θανάτου και αναστολείς της μιτωτικής ατράκτου. Η στοχευμένη θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα όπως μονοκλωνικά αντισώματα κυτταρικής επιφανείας, μονοκλωνικά αντισώματα ενδοκυττάριων στόχων, αναστολείς της μεταγωγής του σήματος, αναστολείς του πρωτεασώματος, ενεργοποιητές της απόπτωσης, τροποποιητές επιγενετικών μηνυμάτων, αναστολείς της αγγειογένεσης και ανοσοτροποποιητικά μόρια. Η σύγχρονη ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση αντισωμάτων που αναστέλλουν την αλληλεπίδραση του παράγοντα PD-L1 (programmed death ligand-1), που παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα, με τον αντίστοιχο υποδοχέα PD-1 (programmed death-1), ο οποίος βρίσκεται στην επιφάνεια των Τ λεμφοκυττάρων και ευθύνεται για την καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης έναντι του όγκου.

Βασικό πρόβλημα των αντινεοπλασματικών θεραπειών είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν. Ναυτία, έμετος, μυελοτοξικότητα, ουδετεροπενικός πυρετός, καρδιοτοξικότητα, ωτοτοξικότητα και νεφροτοξικότητα αποτελούν μερικά από τα συχνότερα ενοχλήματα των χημειοθεραπευόμενων ασθενών. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αναβολή της θεραπείας και σε περιπτώσεις οξέων εκδηλώσεων ακόμη και σε διακοπή της.

Παθολόγος

Δημητριάδης Ιωάννης

  • Βασιλέως Κωνσταντίνου 17, 21232
  • 6933377787
  • info@oncomed.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Καρκίνος ως γενετική ασθένεια

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος ωοθηκών

περισσότερα

Στοχευμένες Θεραπείες στον καρκίνο μαστού

περισσότερα

Κληρονομικός καρκίνος παχέος εντέρου

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.

MED TOURISM
GREAT GREECE FOR EVER