- ΑΡΧΙΚΗ
- >
- BLOG
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γρέκα Αθηνά
Οι δυσκολίες από την χρήση μάσκας, σε ηλικιωμένα και μη, άτομα με βαρυκοια.
Η μάσκα προσώπου, στους περισσότερους χώρους είναι ακόμα απαραίτητη.
Όλοι μας φροντιζουμε να χρησιμοποιούμε οπτικά στοιχεία για να μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ακόμα κι όταν ακούμε χρειάζεται να διατηρούμε την οπτική επαφή.
Για τα ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα ακοής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τη χρήση μάσκας, αυτά τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο σημαντικά για τη διατήρηση κατανόησης της συνομιλίας.
Οι μάσκες, μειώνουν ελαφρώς την ποιότητα του λόγου.
Η απώλεια της ικανότητας ανάγνωσης ομιλίας (ανάγνωση των χειλιών) όμως, μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να κατανοήσει τι ακριβώς έχει ακούσει κυρίως για άτομα με σοβαρές απώλειες ακοής.
Εάν στο περιβάλλον μας υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό, με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε;
- Διατηρηρουμε την οπτική επαφή για ενίσχυση της επικοινωνίας.
- Εκπαιδευομαστε να μιλάμε αργά, καθαρά και με προσοχή για να διευκολύνουμε τους ακροατές μας. Εναλλακτικά μπορούμε να γράψουμε αυτό που θα θέλαμε να πούμε.
- Ζητάμε να μας επαναλάβουν όλα οσα είπαμε, για να επιβεβαιώσουμε ότι έγιναν κατανοητά.
- Όταν πραγματοποιείται μια βιντεόκληση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεζάντες που βελτιώνουν την επικοινωνία και την κατανόηση.
- Επιλέγουμε ήσυχους χώρους, με λίγο θόρυβο, για καλύτερη ακρόαση.
- Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μάσκες οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση των οπτικών πληροφοριών κατά την ομιλία (δηλαδή μάσκες που φαίνεται το στόμα σας).
Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αυτη την ευαίσθητη κατηγορία των συνανθρώπων μας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην τους απομονώνουμε. Τροποποιούμε την συμπεριφορά μας και τους ενσωματώσουμε με ευαισθησία και υπευθυνότητα στις δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.