+30 210 60 96 939, +30 210 80 35 737
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • >
  • BLOG

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης Παύλος

Ουρολογία

Θεραπεία των Φάγων & Προστατίτιδα

Η θεραπεία με φάγους είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που φέρει ενδιαφέρον στη αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας, ιδιαίτερα για ασθενείς με λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Στην Georgiadis Urology, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο θεραπείας γνωστό ως Πρωτόκολλο Γεωργιάδη (Georgiadis Protocol), το οποίο εστιάζει στην ενδελεχή εξάλειψη των μικροβίων του προστάτη καθώς και την αποκατάσταση της υγείας του ιστού. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τον πιθανό ρόλο της θεραπείας με φάγους στο θεραπευτικό μας πρωτόκολλο.

Τι είναι η Φαγοθεραπεία για την Προστατίτιδα;

Η θεραπεία με φάγους χρησιμοποιεί βακτηριοφάγους, δηλαδή ιούς που στοχεύουν ειδικά και καταστρέφουν τα βακτήρια για το οποία δημιουρήθηκαν. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα συμβατικά αντιβιοτικά. Για τους ασθενείς με προστατίτιδα, η θεραπεία με φάγο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση επίμονων μικροβιακών λοιμώξεων βαθιά μέσα στον ιστό του προστάτη.

Πρωτόκολλο Γεωργιάδη: Η αποδεδειγμένη προσέγγιση μας στη θεραπεία της προστατίτιδας

Το πρωτόκολλό μας βασίζεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες επιτυχημένης κλινικής εμπειρίας και εκτεταμένης ανάλυσης δεδομένων από περισσότερες από 4.500 περιπτώσεις, έως και το 2024. Βασίζεται στα εξής:

1. Αυστηρός διαγνωστικός έλεγχος: Συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης σπέρματος, ούρων και προστατικού υγρού, που διεξάγεται πάντα μετά από την κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς και στοχευμένη πίεση στον προστάτη – σε συνεργασία με εξειδικευμένο μικροβιολογικό εργαστήριο.

2. Στοχευμένες πιέσεις στον προστάτη: Καθημερινές, εντατικές θεραπείες πίεσης για τη διάσπαση της ίνωσης του προστάτη και τη βελτίωση της ροής του αίματος, επιτρέποντας τη βαθύτερη διείσδυση των αντιβιοτικών.

3. Ολοκληρωμένη Αντιμικροβιακή Θεραπεία: Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από του στόματος, IV και ενδοπροστατικών αντιβιοτικών προσαρμοσμένων στο μικροβιακό προφίλ του ασθενούς.

Η πρόκληση με τα επιφανειακά μικρόβια

Στην κλινική μας εμπειρία δεκαετιών έχουμε δει ότι η αρχική μικροβιακή ανίχνευση (ειδικά από εξετάσεις που δεν ακολουθούν την προσέγγισή μας) συχνά αποκαλύπτει «επιφανειακά μικρόβια», που αντιμετωπίζονται εύκολα από αντιβιοτικά από το στόμα. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες από μόνες τους είναι ανεπαρκείς καθώς αποτυγχάνουν να φτάσουν σε βαθύτερες, πιο χρόνιες λοιμώξεις στον προστάτη, οδηγώντας σε υποτροπή, όπως θα έχουν βιώσει πολλοί αναγνώστες. Το πρωτόκολλό μας στοχεύει στην εξάλειψη αυτών των βαθιά ενσωματωμένων μικροβίων μέσω εκτεταμένης εργασίας στον προστάτη και στοχευμένων αντιμικροβιακών θεραπειών.

Φαγοθεραπεία: Μια συμπληρωματική προσέγγιση;

Ενώ η θεραπεία με φάγους είναι πολλά υποσχόμενη, η αποτελεσματικότητά της χωρίς να εξετάζεται η φυσιολογία του προστάτη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Οι φάγοι δεν μπορούν να διεισδύσουν στα βαθύτερα, ινωτικά στρώματα του προστάτη χωρίς προκαταρκτική εργασία για την ενίσχυση της ροής του αίματος και τη διάσπαση της ίνωσης.

Κάνουμε την υπόθεση ότι η θεραπεία με φάγους θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ευεργετική στα τελικά στάδια του Πρωτοκόλλου Γεωργιάδη. Δηλαδή, αφού η θεραπεία μας έχει εξαλείψει την πλειοψηφία των μικροβίων και έχει αποκαταστήσει τη φυσιολογία του προστατικού ιστού, οι φάγοι μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τελευταίων ανθεκτικών (και των πιο χρόνιων) βακτηρίων. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση απαιτεί κλινική επικύρωση.

Εμπειρίες ασθενών

Οι ασθενείς που έχουν εξερευνήσει τη θεραπεία με φάγους μοιράζονται περιστασιακά τις εμπειρίες και τα δεδομένα τους μαζί μας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες, καθώς μας βοηθούν να βελτιώσουμε την προσέγγισή μας και να εξερευνήσουμε νέους τρόπους θεραπείας, τόσο στην κλινική μας όσο και με τους ακαδημαϊκούς μας συνεργάτες. Μέχρι στιγμής, οι λίγοι ασθενείς μας που δοκίμασαν φάγους κατά τη διάρκεια ή μετά το πρωτόκολλό μας δεν εμφάνισαν ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με αυτούς που συνέχισαν με βελτιστοποιημένα μείγματα αντιβιοτικών. Για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα, χρειάζεται ολοκληρωμένη έρευνα με αξιολόγηση (peer-review) καθώς τα δείγματά μας είναι μικρά.

Μελλοντικές κατευθύνσεις

Δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της θεραπείας με φάγους στο μέλλον. Η συνεργασία μας με πανεπιστημιακούς εταίρους στοχεύει στη διεξαγωγή κλινικών πειραμάτων για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της βέλτιστης χρήσης των φάγων σε συνδυασμό με το Πρωτόκολλο Γεωργιάδη.

Τελικές σκέψεις

Η θεραπεία με φάγους έχει δυνατότητες στην καταπολέμηση χρόνιων βακτηριακών ασθενειών, ειδικά για περιπτώσεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Στην Georgiadis Urology, πιστεύουμε ότι μια συνδυαστική προσέγγιση, που ξεκινά με το αποδεδειγμένο πρωτόκολλό μας και ενσωματώνοντας πιθανώς φάγους σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά το τελευταίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση πριν το ενσωματώσουμε. Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε τις εμπειρίες των ασθενών και παραμένουμε αφοσιωμένοι στη βελτίωση του χρόνου της θεραπείας και των ποσοστών επιτυχίας μας μέσω συνεχούς έρευνας και κλινικών δοκιμών.

Ουρολόγος

Γεωργιάδης Παύλος

  • Ασκληπιού 39, 10680
  • 2103632377
  • 6944776333
  • georgiadis.urology@gmail.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Laser Προστατεκτομή

περισσότερα

Χρόνια Φλεγμονή και Αδενοκαρκίνωμα του Προστάτη

περισσότερα

Ποιες τροφές είναι καλές για τον προστάτη;

περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στυτική Δυσλειτουργία

περισσότερα

Ρομποτική απάντηση στον Καρκίνο του Νεφρού

περισσότερα

Ανδρική Υπογονιμότητα

περισσότερα
Med Professionals Logo

Ο όμιλος επικοινωνίας Med-Professionals αποτελεί ένα δυνατό δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών με ηγετικό ρόλο την ιατρική ενημέρωση αλλά και στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ασθενείς που επιθυμούν εξειδικευμένη κι εξατομικευμένη θεραπεία. Εστιάζουμε στην επικοινωνία ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, δύο αξίες που ακολουθούν τους Med-Professionals από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στον χώρο της Ιατρικής Ενημέρωσης.